Γενικές συμβουλές μαγειρέματος

  • Πάντα να χρησιμοποιείτε μόνο χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία με τα μαγειρικά σκεύη σας (ακόμα και όταν βράζετε νερό). Η χαμηλή έως μέτρια θερμοκρασία προσφέρει καλύτερες μαγειρικές επιδόσεις. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει στα μαγειρικά σκεύη σας βλάβες, οι οποίες δεν καλύπτονται από την εγγύηση. Να χρησιμοποιείτε υψηλή θερμοκρασία μόνο για το πήξιμο υγρών. Μέτρια έως μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για σωτάρισμα, τηγάνισμα με συνεχές ανακάτεμα και τηγάνισμα. Χαμηλή θερμοκρασία για το ζέσταμα τροφίμων, σιγοβράσιμο και μαγείρεμα λεπτών σαλτσών. 
  • Μην αφήνετε ποτέ τα μαγειρικά σκεύη στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το περιεχόμενό τους και μην αφήνετε ποτέ άδεια μαγειρικά σκεύη σε ζεστό μάτι ή φλόγα αερίου. 
  • Επιλέγετε το σωστό μέγεθος στο μάτι κουζίνας ή στη φλόγα αερίου ώστε η θερμότητα ή η φλόγα να αγγίζει μόνο τη βάση του σκεύους και όχι τις πλευρές του 
  • Μην χρησιμοποιείτε τηγάνια με αντικολλητική επίστρωση για φλαμπέ. 
  • Αφήνετε τα τηγάνια να κρυώνουν πριν τα καθαρίσετε ώστε να αποφύγετε το σκέβρωμα που οφείλεται σε ακραία θερμικά σοκ. Αποφύγετε οποιεσδήποτε ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας. 
  • Μην τραβάτε ή σύρετε τα μαγειρικά σκεύη στην επιφάνεια της κουζίνας, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη τόσο στο σκεύος όσο και στην επιφάνεια της κουζίνας. 
  • Κηλίδες: Η υπερθέρμανση και τα ακραία θερμικά σοκ μπορούν να προκαλέσουν καφέ ή μπλε κηλίδες. Αυτό δεν είναι ελάττωμα του προϊόντος, συμβαίνει από τη χρήση υπερβολικής θερμοκρασίας (συνήθως σε άδειο ή ελάχιστα γεμισμένο τηγάνι). Επίσης, η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου στο νερό σας μπορεί να προκαλέσει κηλίδες και να κάνει το τηγάνι να μοιάζει ελαφρώς σκουριασμένο. Η μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστόλιθου στο νερό σας μπορεί να προκαλέσει λευκές κηλίδες που μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα με χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι. 
  • Όταν βράζετε νερό, προσθέστε αλάτι στο νερό μόνο αφότου βράσει ώστε οι κόκκοι του αλατιού να μην προκαλούν βλάβη στα χαλύβδινα μέρη του σκεύους 
  • Μην ζεσταίνετε ποτέ λίπος ή λάδι τόσο ώστε να καπνίζει, καίει ή γίνεται μαύρο.
  • Το γάλα καίγεται εύκολα. Να το ζεσταίνετε σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά έως ότου σχηματιστούν φυσαλίδες στις άκρες. 
  • Για να αποφύγετε το πιτσίλισμα, μην γεμίζετε τα τηγάνια περισσότερο από τα δύο τρίτα της χωρητικότητάς τους. 
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τα τηγάνια σας για να αποθηκεύετε όξινα, αλμυρά ή λιπαρά τρόφιμα πριν ή μετά από το μαγείρεμα.
  • Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, να χρησιμοποιείτε τα τηγάνια Tefal σας μόνο σε εστία και όχι μέσα σε φούρνο – δείτε επίσης τα κεφάλαια σχετικά με τις λαβές και τα καπάκια.
 

Μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση (φροντίδα και καθαρισμός)

  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα περισσότερα μεταλλικά εργαλεία εκτός από μαχαίρια και χτυπητήρια. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε μεταλλικό εργαλείο. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αιχμηρά εργαλεία και μην κόβετε κατευθείαν μέσα στο τηγάνι. Μην τρυπάτε ή γδέρνετε την αντικολλητική επιφάνεια. Αντίστοιχα, τα γδαρσίματα δεν μπορούν να καλυφθούν από την εγγύηση. 
  • Με τη χρήση μπορεί να προκληθούν μικροί λεκέδες στην αντικολλητική επίστρωση. Αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό και δεν θα επηρεάσει τις αντικολλητικές ιδιότητες του μαγειρικού σκεύους σας.
  • Ελαφρά σημάδια ή γρατζουνιές στην επιφάνεια είναι φυσιολογικές και δεν επηρεάζουν την απόδοση της αντικολλητικής επιφάνειας. Τα σημάδια αυτά δεν θα καλύπτονται από την εγγύηση. 
  • Τα αντικολλητικά μαγειρικά σπρέι δεν είναι απαραίτητα για τα αντικολλητικά σκεύη. Η χρήση τέτοιων σπρέι μπορεί να προκαλέσει αόρατες εναποθέσεις στην επιφάνεια του τηγανιού, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αντικολλητικές ιδιότητες του τηγανιού. 
  • Επαναλαμβάνετε την «καρύκευση» της αντικολλητικής επιφάνειας τακτικά ώστε να διατηρήσετε την απόδοση, ιδιαίτερα μετά από πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων.
  • Εάν κατά λάθος κάψετε φαγητό στο τηγάνι σας, γεμίστε το με ζεστό νερό και υγρό πιάτων και αφήστε το να μουλιάσει για μία ώρα περίπου. Έπειτα πλύντε το όπως συνήθως και χρησιμοποιήστε μαλακό σφουγγάρι (σφουγγάρι καθαρισμού αντικολλητικών επιφανειών) εάν χρειαστεί. Η αντικολλητική επίστρωση θα πρέπει τότε να «καρυκευθεί» ξανά με λίγο μαγειρικό λάδι με το οποίο σκουπίζετε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ώστε να αποκαταστήσετε τις αντικολλητικές ιδιότητές της.
  • Εάν το φαγητό αρχίζει να «κολλάει» στο τηγάνι, αυτό είναι συνήθως ένδειξη ότι οι αντικολλητικές ιδιότητες έχουν εξασθενήσει λόγω υπερθέρμανσης του τηγανιού, λόγω μη τακτικής «καρύκευσης».
  • Στην επίστρωση μέσα στο τηγάνι ενδέχεται να συσσωρευτούν κατάλοιπα ή άλατα. Αυτό γίνεται συχνά όταν ένα τηγάνι χρησιμοποιείται συνεχώς για βράσιμο λαχανικών και χρησιμοποιείται σκληρό νερό. Για να αφαιρέσετε αυτές τις εναποθέσεις χρησιμοποιήστε διαλυμένο λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα προτείνουμε επίσης να ρίξετε λίγο μαγειρικό λάδι στην αντικολλητική επίστρωση αφού την πλύνετε και τη στεγνώσετε για να «καρυκεύσετε» ξανά την αντικολλητική επιφάνεια.
  • Η αντικολλητική επίστρωση έχει διαμορφωθεί ώστε να μην ξεφλουδίζει σε συνθήκες κανονικής οικιακής χρήσης. Εάν καταποθούν κατά λάθος σωματίδια από την επίστρωση, δεν υπάρχει κίνδυνος. Αυτά τα σωματίδια δεν είναι τοξικά και είναι εντελώς αδρανή, εάν καταποθούν είναι εντελώς αβλαβή για τον οργανισμό. Εάν έχετε απορίες, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με την γραμμή βοήθειας καταναλωτών

Πηγή πληροφοριών: https://goo.gl/UbJe3W